Drożdże umieścić w naczyniu, dodać cukier, ciepłą wodę oraz 2 łyżki mąki z odmierzonej ilości. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować
Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól oraz przyprawy. Produkty wymieszać
Gdy zaczyn podrośnie, dodać oliwę
Całość przelać do miski z mąką i przyprawami
Ciasto zagnieść na gładkie i elastyczne. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość
Następnie zagnieść ponownie. Uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki, a z nich uformować paluszki grissini
Gotowe wałeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
Nastawić piekarnik na 200 stopni. W tym czasie paluszki jeszcze podrosną
Delikatnie posmarować je wodą po wierzchu
Piec ok. 10-15 minut, do czasu, aż będą rumiane i wysuszone