Po 3 minutach przecedzić rodzynki, przełożyć je do miseczki, dolać Amaretto i odstawić na 1 godzinę
Zrobić zaczyn. Drożdże z cukrem wymieszać w miseczce (muszą być całkowicie płynne). Dolać do nich ciepłe mleko i dosypać łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
Masło rozpuścić i przestudzić
Mąkę przesiać do miski. Następnie dodać do niej sól, cukier puder, jaja oraz żółtka, olejek rumowy i zaczyn
Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać tłuszcz. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, ale o luźnej konsystencji. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Rodzynki przecedzić przez sito i osuszyć na kuchennych, papierowych ręcznikach
Do wyrośniętego ciasta dodać 2 łyżki mąki i rękami wmieszać rodzynki w ciasto
Gotowe ciasto, przełożyć do formy (w przepisie forma do babki z kominem. Oryginalnie w specjalnej formie do babki Panettone) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
Ponownie odstawić do wyrośnięcia
Piec w temperaturze 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 minut