BABKA PANETTONE

SKŁADNIKI
  • 150 g rodzynek
  • 7-8 łyżek likieru Amaretto
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży; (+1 łyżeczka cukru do rozczynu i 1 łyżka mąki)
  • 500 g mąki (+ 2 łyżki do posypania po wyrośnięciu, w momencie dodania rodzynek)
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka olejku (aromatu) rumowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zagotować wodę w rondelku
  • Do wrzątku wsypać rodzynki i wyłączyć ogień
  • Po 3 minutach przecedzić rodzynki, przełożyć je do miseczki, dolać Amaretto i odstawić na 1 godzinę
  • Zrobić zaczyn. Drożdże z cukrem wymieszać w miseczce (muszą być całkowicie płynne). Dolać do nich ciepłe mleko i dosypać łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
  • Masło rozpuścić i przestudzić
  • Mąkę przesiać do miski. Następnie dodać do niej sól, cukier puder, jaja oraz żółtka, olejek rumowy i zaczyn
  • Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać tłuszcz. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, ale o luźnej konsystencji. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
  • Rodzynki przecedzić przez sito i osuszyć na kuchennych, papierowych ręcznikach
  • Do wyrośniętego ciasta dodać 2 łyżki mąki i rękami wmieszać rodzynki w ciasto
  • Gotowe ciasto, przełożyć do formy (w przepisie forma do babki z kominem. Oryginalnie w specjalnej formie do babki Panettone) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Ponownie odstawić do wyrośnięcia
  • Piec w temperaturze 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 minut
  • Gotową babkę odstawić do wystygnięcia
  • Posypać cukrem pudrem