PASZTECIKI Z MIĘSNO-GRZYBOWYM FARSZEM

SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
  • 1 cebula
  • garść mrożonych podgrzybków
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
DODATKOWO
  • pokrojone płatki migdałów
  • żółtko + 1 łyżka mleka
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 350 g pszennej mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
  • Mięso z udek przełożyć do miski
  • Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor
  • Grzyby pokroić i również podsmażyć
  • Bułkę namoczyć w mleku
  • Do miski z mięsem dodać podsmażoną cebulkę grzyby oraz namoczoną bułkę
  • Całość zmiksować na gładką masę, dodając w międzyczasie sól oraz pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić zaczyn. W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut
  • Do mąki dodać sól, żółtka, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn
  • Całość wyrabiać za pomocą haka miksera do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut. (ciasto ma być gładkie i elastyczne)
  • Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASZTECIKÓW
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na duży prostokąt około 55 x 30 cm
  • Następnie podzielić go na trzy paski o szerokości około 10 cm
  • Na środku paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku
  • Każdy rulonik podzielić na ok. 6 cm kawałki
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej paszteciki
  • Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C
  • Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypać posiekanymi kawałkami płatków migdałów
  • Piec przez około 20 minut na złoty kolor