Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor
Grzyby pokroić i również podsmażyć
Bułkę namoczyć w mleku
Do miski z mięsem dodać podsmażoną cebulkę grzyby oraz namoczoną bułkę
Całość zmiksować na gładką masę, dodając w międzyczasie sól oraz pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić zaczyn. W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut
Do mąki dodać sól, żółtka, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn
Całość wyrabiać za pomocą haka miksera do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut. (ciasto ma być gładkie i elastyczne)
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASZTECIKÓW
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na duży prostokąt około 55 x 30 cm
Następnie podzielić go na trzy paski o szerokości około 10 cm
Na środku paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku
Każdy rulonik podzielić na ok. 6 cm kawałki
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej paszteciki
Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C
Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypać posiekanymi kawałkami płatków migdałów