PASZTET DROBIOWY

SKŁADNIKI
  • 4 udka z kurczaka (po ugotowaniu samo mięso 510 g)
  • 720 g surowego boczku
  • 350 g wątróbek drobiowych (w przepisie z indyka)
  • 1 kubek rosołu do namoczenia kajzerki
  • 1 bułka kajzerka (56 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego
  • kolorowego pieprzu
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 5 dużych jaj
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Na udkach ugotować rosół
  • Następnie obrać ugotowane mięso, a w 1 kubku rosołu (220 g) namoczyć bułkę kajzerkę
  • Boczek zmielić w maszynce na grubych oczkach
  • Następnie zmielony boczek, ugotowane mięso, wątróbki, cebulę, czosnek oraz kajzerkę wraz z rosołem zmielić na sicie o średnich oczkach
  • Później jeszcze raz całość zmielić na sicie o małych oczkach
  • Białka ubić na sztywno.Do masy mięsnej dodać sól, pieprz, paprykę i żółtka
  • Całość dokładnie wyrobić, a na końcu wmieszać delikatnie ubite białka
  • Przełożyć masę do formy (16 x 29) wysmarowanej tłuszczem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut
  • Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia