PASZTET DROBIOWY
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka (po ugotowaniu samo mięso 510 g)
- 720 g surowego boczku
- 350 g wątróbek drobiowych (w przepisie z indyka)
- 1 kubek rosołu do namoczenia kajzerki
- 1 bułka kajzerka (56 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego
- kolorowego pieprzu
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 5 dużych jaj
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na udkach ugotować rosół
- Następnie obrać ugotowane mięso, a w 1 kubku rosołu (220 g) namoczyć bułkę kajzerkę
- Boczek zmielić w maszynce na grubych oczkach
- Następnie zmielony boczek, ugotowane mięso, wątróbki, cebulę, czosnek oraz kajzerkę wraz z rosołem zmielić na sicie o średnich oczkach
- Później jeszcze raz całość zmielić na sicie o małych oczkach
- Białka ubić na sztywno.Do masy mięsnej dodać sól, pieprz, paprykę i żółtka
- Całość dokładnie wyrobić, a na końcu wmieszać delikatnie ubite białka
- Przełożyć masę do formy (16 x 29) wysmarowanej tłuszczem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut
- Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia