PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 250 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 405
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- klarowane masło
- pieprz do smaku
DODATKOWE SKŁADNIKI
- 1 rozmącone jajo do posmarowania pasztecików
- czarnuszka do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
- Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i dolać wodę (do wysokości kapusty)
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle na złoty kolor. Przełożyć do garnka z kapustą
- Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty z cebulką. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka. (ok. 30 minut)
- Doprawić pieprzem
- Farsz odstawić do przestygnięcia
- Następnie odsączyć na sicie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Zrobić zaczyn. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki
- Resztę mąki przesiać przez sito do dużej miski
- Dodać wyrośnięty zaczyn, jajo, sól oraz miękkie masło
- Całość zagnieść do momentu powstania jednolitego gładkiego ciasta. Można ciasto wyrobić za pomocą miksera (końcówki haki)
- Gotowe ciasto owinąć szczelnie w folię i włożyć do miski z lodowatą wodą (można dodać kilka kostek lodu)
- Gdy ciasto wypłynie na wierzch, można zacząć przygotowywać paszteciki
- Gotowe ciasto podzielić na cztery części i tak samo zrobić z farszem
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na długi prostokąt
- Wyłożyć na niego pierwszą część farszu i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi prostokąta
- Ostrym nożem pokroić w romby lub trapezy
- Tak samo zrobić z pozostałymi kawałkami podzielonego ciasta
- Gotowe paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Każdy paszteciki posmarować rozmąconym jajem, a po wierzchu posypać czarnuszką
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do momentu zarumienienia się wierzchu ok. 10-15 minut
Inspiracja ze strony feeria.blox.pl