PIECZEŃ Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI
- 480 g wątroby wieprzowej
- 300 g surowego boczku
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli; 1 jajo
- garść suszonej żurawiny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Boczek umyć, zmielić i przełożyć do miski
- Wątrobę umyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i usmażyć na margarynie z dwóch stron, tak, żeby nie była surowa w środku
- Ugotowaną wątróbkę zmielić i przełożyć do miski z boczkiem
- Dodać smalec, jajko, żurawinę, sól oraz pieprz
- Całość dobrze wymieszać ręką
- Ciasto pieczeniowe przełożyć do foremki (wymiary około 20 cm x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut