PIECZEŃ Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI
  • 480 g wątroby wieprzowej
  • 300 g surowego boczku
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli; 1 jajo
  • garść suszonej żurawiny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Boczek umyć, zmielić i przełożyć do miski
  • Wątrobę umyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i usmażyć na margarynie z dwóch stron, tak, żeby nie była surowa w środku
  • Ugotowaną wątróbkę zmielić i przełożyć do miski z boczkiem
  • Dodać smalec, jajko, żurawinę, sól oraz pieprz
  • Całość dobrze wymieszać ręką
  • Ciasto pieczeniowe przełożyć do foremki (wymiary około 20 cm x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut