JAJKO W SKORUPCE POD ZŁOTĄ PIERZYNKĄ

SKŁADNIKI (2 porcje)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • garść świeżego szczypiorku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
  • rzeżucha
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jaja ugotować na twardo
  • Nożem z ząbkami przepiłować wzdłuż ugotowane jajka
  • Łyżeczką delikatnie wyciągnąć żółtko oraz białko ze skorupki i przełożyć do miseczki
  • Dodać sól, pieprz, łyżeczkę masła i zmiksować całość blenderem na puszystą masę
  • Szczypior umyć, drobno pokroić i wymieszać z masą jajeczną
  • Gotowe nadzienie przełożyć do skorupek
  • Połówki jajek z farszem maczać w bułce tartej, tak, żeby bułka przykleiła się do nadzienia
  • Smażyć na masełku, na złoty kolor
  • Gotowe jajka podawać na rzeżusze