JAJKO W SKORUPCE POD ZŁOTĄ PIERZYNKĄ
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 2 jaja
- 1 łyżeczka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- garść świeżego szczypiorku
- bułka tarta
- masło do smażenia
- rzeżucha
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jaja ugotować na twardo
- Nożem z ząbkami przepiłować wzdłuż ugotowane jajka
- Łyżeczką delikatnie wyciągnąć żółtko oraz białko ze skorupki i przełożyć do miseczki
- Dodać sól, pieprz, łyżeczkę masła i zmiksować całość blenderem na puszystą masę
- Szczypior umyć, drobno pokroić i wymieszać z masą jajeczną
- Gotowe nadzienie przełożyć do skorupek
- Połówki jajek z farszem maczać w bułce tartej, tak, żeby bułka przykleiła się do nadzienia
- Smażyć na masełku, na złoty kolor
- Gotowe jajka podawać na rzeżusze