RYBA PO GRECKU
SKŁADNIKI
- 500 g dorsza
- mąka do oprószenia ryby
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 300 g marchewki
- kawałek selera (ok. 80 g)
- 1 średnia pietruszka
- kilka ziaren pieprzu w kulkach
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g soku pomidorowego w kartoniku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć
- Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor
- Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle na złoty kolor
- Do cebuli dodać starte jarzyny oraz dolać 1 i 1/2 szklanki wody
- Dodać również ziele angielskie i pieprz w kulkach
- Dusić pod przykryciem 15 minut
- Po tym czasie dodać sok pomidorowy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia do momentu, aż płyn się zredukuje
- Dodać ocet, cukier, pieprz oraz sól do smaku
- Rybę ułożyć w płaskim naczyniu kawałek przy kawałku, a na rybę należy wyłożyć przygotowane jarzyny
- Gdy danie przestygnie przykryć i odstawić do lodówki