RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI
  • 500 g dorsza
  • mąka do oprószenia ryby
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 300 g marchewki
  • kawałek selera (ok. 80 g)
  • 1 średnia pietruszka
  • kilka ziaren pieprzu w kulkach
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g soku pomidorowego w kartoniku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć
  • Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor
  • Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle na złoty kolor
  • Do cebuli dodać starte jarzyny oraz dolać 1 i 1/2 szklanki wody
  • Dodać również ziele angielskie i pieprz w kulkach
  • Dusić pod przykryciem 15 minut
  • Po tym czasie dodać sok pomidorowy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia do momentu, aż płyn się zredukuje
  • Dodać ocet, cukier, pieprz oraz sól do smaku
  • Rybę ułożyć w płaskim naczyniu kawałek przy kawałku, a na rybę należy wyłożyć przygotowane jarzyny
  • Gdy danie przestygnie przykryć i odstawić do lodówki