BABKA PODWÓJNIE POMARAŃCZOWA

SKŁADNIKI
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania pomarańczowego kisielu
  • starta skórka z połowy pomarańczy
SKŁADNIKI NA SOS
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki pomarańczowego kisielu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Margarynę rozpuścić w rondelku
  • Jajka wbić do miski i ubijać z cukrem do czasu aż powstanie puszysta masa
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kisiel (proszek), rozpuszczony tłuszcz i startą skórkę z pomarańczy
  • Całość dobrze wymieszać i przełożyć do foremki
  • Piec w 170 stopniach przez 35 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMARAŃCZOWEGO
  • Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier puder
  • Całość gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając
  • Dodać partiami 3 łyżeczki kisielu (w proszku), mieszać przez chwilę
  • Odstawić
  • Podawać z pomarańczową babką