BABKA PODWÓJNIE POMARAŃCZOWA
SKŁADNIKI
- 1/4 kostki margaryny
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania pomarańczowego kisielu
- starta skórka z połowy pomarańczy
SKŁADNIKI NA SOS
- sok z 1/2 pomarańczy
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki pomarańczowego kisielu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Margarynę rozpuścić w rondelku
- Jajka wbić do miski i ubijać z cukrem do czasu aż powstanie puszysta masa
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kisiel (proszek), rozpuszczony tłuszcz i startą skórkę z pomarańczy
- Całość dobrze wymieszać i przełożyć do foremki
- Piec w 170 stopniach przez 35 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMARAŃCZOWEGO
- Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier puder
- Całość gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając
- Dodać partiami 3 łyżeczki kisielu (w proszku), mieszać przez chwilę
- Odstawić
- Podawać z pomarańczową babką