JAGIELLONKI

SKŁADNIKI NA CIASTO (7 sztuk)
  • ok. 300 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła (roztopione i przestudzone)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I JAGIELLONEK
  • Zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
  • Mąkę wsypać do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, masło i jajko
  • Zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
  • Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości 8 cm x 18 cm
  • Na jedną część położyć kapustę z pieczarkami
  • Nakryć drugą częścią i zlepić brzegi
  • Można na brzegach zrobić wzorek końcówką widelca
  • Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem
  • Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni