JAGIELLONKI
SKŁADNIKI NA CIASTO (7 sztuk)
- ok. 300 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła (roztopione i przestudzone)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I JAGIELLONEK
- Zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia
- Mąkę wsypać do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, masło i jajko
- Zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
- Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości 8 cm x 18 cm
- Na jedną część położyć kapustę z pieczarkami
- Nakryć drugą częścią i zlepić brzegi
- Można na brzegach zrobić wzorek końcówką widelca
- Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni