TALARKI Z SELERA
SKŁADNIKI
- 1 mały seler lub 1/2 dużego
- 1 jajko
- tarta bułka
- sól
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Seler obrać, umyć i pokroić w grube plastry
- Wrzucić do gorącej wody i gotować prawie do miękkości
- Wyciągnąć ugotowany seler , następnie go posolić
- Każdy kawałek selera obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej
- Usmażyć na gorącym tłuszczu
- Panierka musi być złotego koloru
- Gotowe talarki z selera podawać z sosem czosnkowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZOSNKOWEGO
- serek wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez wyciskarkę
- Doprawić solą i pieprzem
- Całość dobrze wymieszać