TALARKI Z SELERA

SKŁADNIKI
  • 1 mały seler lub 1/2 dużego
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • sól
  • olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY
  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Seler obrać, umyć i pokroić w grube plastry
  • Wrzucić do gorącej wody i gotować prawie do miękkości
  • Wyciągnąć ugotowany seler , następnie go posolić 
  • Każdy kawałek selera obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej
  • Usmażyć na gorącym tłuszczu
  • Panierka musi być złotego koloru
  • Gotowe talarki z selera podawać z sosem czosnkowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZOSNKOWEGO
  • serek wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez wyciskarkę
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Całość dobrze wymieszać