PARÓWKI W OSŁONIE CHLEBOWEJ

SKŁADNIKI
  • 2 długie parówki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Z parówek ściągnąć osłonę i przeciąć je na połówki
  • Ciepłą wodę, drożdże i cukier połączyć dobrze ze sobą
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól i mokre składniki (czyli drożdże i cukier z wodą)
  • Wyrobić ciasto do momentu kiedy zacznie odchodzić od rąk
  • Odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na długość troszkę większą niż długość parówki
  • Parówkę owinąć gotowym kawałkiem ciasta
  • Dobrze zlepić brzeg
  • Końcówki podwinąć pod spód
  • Na wierzchu zrobić kilka nacięć nożem
  • Piec w 160 stopniach 25-30 minut