PARÓWKI W OSŁONIE CHLEBOWEJ
SKŁADNIKI
- 2 długie parówki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 10 g drożdży
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Z parówek ściągnąć osłonę i przeciąć je na połówki
- Ciepłą wodę, drożdże i cukier połączyć dobrze ze sobą
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól i mokre składniki (czyli drożdże i cukier z wodą)
- Wyrobić ciasto do momentu kiedy zacznie odchodzić od rąk
- Odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na długość troszkę większą niż długość parówki
- Parówkę owinąć gotowym kawałkiem ciasta
- Dobrze zlepić brzeg
- Końcówki podwinąć pod spód
- Na wierzchu zrobić kilka nacięć nożem
- Piec w 160 stopniach 25-30 minut