BABKA PIASKOWA

SKŁADNIKI
  • 5 jaj;
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Jaja wbić do miski i ubijać ze szczyptą soli
  • Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać powoli cukier, cały czas miksując
  • Później dodawać partiami mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podczas dosypywania mąki i proszku również cały czas miksować mikserem
  • Dodać olejek i rozpuszczone, ciepłe masło. Dobrze wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
  • Piec ok. 50 minut w 170 stopniach