GRILLOWANA BUŁKA Z RYBĄ
Należy wcześniej zrobić rybę w zalewie.
SKŁADNIKI NA RYBĘ W ZALEWIE
- 1 kg ryby pangi (może być dorsz lub sola)
- tarta bułka; mąka (do panierki)
- 2-3 jaja
- sól
- pieprz
- 1 słoik małych ogórków konserwowych (mogą być z chilli)
- 2 średnie cebule
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 bułka kajzerka lub bagietka pokrojona na większe kawałki
- ryba w zalewie
- rukola
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO RYBY
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki wody
- keczup pikantny (ok. 500 g)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA RYBY W ZALEWIE
- Rybę pokroić na małe kawałki. Następnie posolić ją i obtoczyć w mące, jaju (jajo troszkę posolić i popieprzyć) oraz bułce. Tak przygotowane kawałki usmażyć na oleju z dwóch stron
- Gdy kawałki ryby będą usmażone, układać je w misce warstwami
- Najpierw rybę, a na nią należy ułożyć warstwę pokrojonych ogórków i cebuli
- Później znowu poukładać warstwę ryby i znowu warstwę ogórków i cebuli (ryba - ogórki - cebula)
- Przygotować zalewę. W garnku umieścić składniki potrzebne do zrobienia zalewy. Całość zagotować, a następnie zalać przygotowaną rybę. Gdy potrawa wystygnie odstawić do lodówki
WSKAZÓWKA
1. Jeśli ktoś nie przepada za octem, można go pominąć i nie dodawać do zalewy, ponieważ ocet jest już w keczupie i ogórkach konserwowych. Ryba będzie równie smaczna, ale mniej octowa.
2. Kilkudniowa ryba jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ dobrze przejdzie przyprawami i zalewą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
- Bułkę przekroić na pół i opiec ją z dwóch stron na grillowej patelni
- Jeśli mamy bagietkę, ukroić większy kawałek, przekroić go na pół i opiec, tak jak w przypadku kajzerki
- Gdy pieczywo będzie chrupiące i rumiane, przełożyć je na talerz
- Pomiędzy kawałki bułek położyć rybę wraz z kawałkami ogórków i cebuli oraz świeżą rukolę