GRILLOWANA BUŁKA Z RYBĄ

Należy wcześniej zrobić rybę w zalewie.

SKŁADNIKI NA RYBĘ W ZALEWIE
  • 1 kg ryby pangi (może być dorsz lub sola)
  • tarta bułka; mąka (do panierki)
  • 2-3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoik małych ogórków konserwowych (mogą być z chilli)
  • 2 średnie cebule 
POZOSTAŁE SKŁADNIKI 
  • 1 bułka kajzerka lub bagietka pokrojona na większe kawałki
  • ryba w zalewie 
  • rukola
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO RYBY
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki wody
  • keczup pikantny (ok. 500 g)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA RYBY W ZALEWIE
  • Rybę pokroić na małe kawałki. Następnie posolić ją i obtoczyć w mące, jaju (jajo troszkę posolić i popieprzyć) oraz bułce. Tak przygotowane kawałki usmażyć na oleju z dwóch stron
  • Gdy kawałki ryby będą usmażone, układać je w misce warstwami
  • Najpierw rybę, a na nią należy ułożyć warstwę pokrojonych ogórków i cebuli
  • Później znowu poukładać warstwę ryby i znowu warstwę ogórków i cebuli (ryba - ogórki - cebula)
  • Przygotować zalewę. W garnku umieścić składniki potrzebne do zrobienia zalewy. Całość zagotować, a następnie zalać przygotowaną rybę. Gdy potrawa wystygnie odstawić do lodówki
WSKAZÓWKA

1. Jeśli ktoś nie przepada za octem, można go pominąć i nie dodawać do zalewy, ponieważ ocet jest już w keczupie i ogórkach konserwowych. Ryba będzie równie smaczna, ale mniej octowa.

2. Kilkudniowa ryba jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ dobrze przejdzie przyprawami i zalewą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
  • Bułkę przekroić na pół i opiec ją z dwóch stron na grillowej patelni
  • Jeśli mamy bagietkę, ukroić większy kawałek, przekroić go na pół i opiec, tak jak w przypadku kajzerki
  • Gdy pieczywo będzie chrupiące i rumiane, przełożyć je na talerz
  • Pomiędzy kawałki bułek położyć rybę wraz z kawałkami ogórków i cebuli oraz świeżą rukolę