SUSHI

SKŁADNIKI NA SUSHI
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu ryżowo-zbożowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 algi
  • chrzan wasabi
  • ok. 150 g świeżego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżka imbiru marynowanego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • ziarna białego sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ryż ugotować w proporcjach podanych w składnikach
  • Do gotującego się ryżu dodać ocet, sól i cukier
  • Gotować tak długo, jak podane jest w instrukcji na opakowaniu ryżu do sushi
  • Gdy ryż będzie gotowy, odstawić go na bok do momentu aż przestygnie
  • Rybę, awokado i ogórka pokroić w paski
  • Matę bambusową owinąć kilka razy folią spożywczą
  • Na tak przygotowane podłoże położyć algi, a na nie nałożyć równomiernie ryż. (palce można moczyć w wodzie, wtedy ryż swobodniej będzie się nalepiać na algi)
  • Gdy całe algi będą wyklejone ryżem posmarować cienką warstwę majonezem i wasabi. 3-4 cm od góry, wzdłuż górnej krawędzi ułożyć rybę, awokado, ogórek i marynowany imbir
  • Zwinąć raz i znowu można ułożyć awokado
  • Zwinąć do końca
  • Pokroić na kawałki i posypać sezamem