GRILLOWANE PLASTRY ZIEMNIAKA Z ROZMARYNEM
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka grubej soli kamiennej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego, pokrojonego rozmarynu
- garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki umyć i pokroić w grube plastry (można wcześniej ugotować w wodzie bądź ugotować na parze, do momentu, kiedy będą prawie miękkie)
- Następnie przełożyć je na patelnię grillową
- Opiekać z dwóch stron
- Zrumienione ziemniaki poukładać na talerzu
- Doprawić solą, pieprzem, posypać świeżym rozmarynem oraz pietruszką
- Polać przygotowaną marynatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
- Składniki na marynatę wymieszać ze sobą