GRILLOWANE PLASTRY ZIEMNIAKA Z ROZMARYNEM

SKŁADNIKI
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka grubej soli kamiennej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego, pokrojonego rozmarynu
  • garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki umyć i pokroić w grube plastry (można wcześniej ugotować w wodzie bądź ugotować na parze, do momentu, kiedy będą prawie miękkie)
  • Następnie przełożyć je na patelnię grillową
  • Opiekać z dwóch stron
  • Zrumienione ziemniaki poukładać na talerzu
  • Doprawić solą, pieprzem, posypać świeżym rozmarynem oraz pietruszką
  • Polać przygotowaną marynatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
  • Składniki na marynatę wymieszać ze sobą