SZPARAGI Z SOSEM SEROWYM

SKŁADNIKI
  • 2 pęczki zielonych szparagów (po sezonie mogą być konserwowe - 1 słoik ok. 185 g)
  • ok. 100 g sera typu holenderskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól; pieprz
  • 1 łyżka estragonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Szparagi włożyć do gorącej wody z łyżeczką soli i ugotować (nie mogą być rozgotowane!)
  • Konserwowe można zagrzać, wkładając słoik do gorącej wody
  • Przygotować sos
  • Masło włożyć do rondla
  • Gdy tłuszcz rozpuści się, dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i śmietanę
  • Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż produkty będą płynne
  • Doprawić solą oraz pieprzem
  • Szparagi odsączyć z wody i ułożyć na półmisku
  • Polać sosem
  • Po wierzchu posypać estragonem
  • Ilość sosu wystarcza na przygotowanie potrawy z dwóch słoików szparagów