SKŁADNIKI
- 2 pęczki zielonych szparagów (po sezonie mogą być konserwowe - 1 słoik ok. 185 g)
- ok. 100 g sera typu holenderskiego
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól; pieprz
- 1 łyżka estragonu
SZPARAGI Z SOSEM SEROWYM
SKŁADNIKI
- 2 pęczki zielonych szparagów (po sezonie mogą być konserwowe - 1 słoik ok. 185 g)
- ok. 100 g sera typu holenderskiego
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól; pieprz
- 1 łyżka estragonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi włożyć do gorącej wody z łyżeczką soli i ugotować (nie mogą być rozgotowane!)
- Konserwowe można zagrzać, wkładając słoik do gorącej wody
- Przygotować sos
- Masło włożyć do rondla
- Gdy tłuszcz rozpuści się, dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i śmietanę
- Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż produkty będą płynne
- Doprawić solą oraz pieprzem
- Szparagi odsączyć z wody i ułożyć na półmisku
- Polać sosem
- Po wierzchu posypać estragonem
- Ilość sosu wystarcza na przygotowanie potrawy z dwóch słoików szparagów