SAJGONKI

SKŁADNIKI (11 sajgonek)
  • 250 g mięsa mielonego np. z indyka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 11 sztuk papieru ryżowego (100 g)
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso podsmażyć na łyżce oleju.
  • Do mięsa dodać cebulkę (posiekaną na drobne kawałki), marchewkę (startą na tarce o grubych oczkach), kiełki fasoli mung oraz imbir, czosnek, sos sojowy i pieprz.
  • Całość dobrze wymieszać.
  • Papier ryżowy namoczyć w wodzie.
  • Na każdy kawałek położyć farsz.
  • Zwinąć sajgonki tak, jak krokiety (instrukcja przygotowania sajgonek znajduje się również na opakowaniu papieru ryżowego).
  • Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Podawać same lub np. z sosem chilli.
WSKAZÓWKA
  • Papier ryżowy nie należy moczyć zbyt długo w wodzie, ponieważ podczas smażenia sajgonek papier pęka i farsz wydobywa się na zewnątrz.