RYBA W ZALEWIE
SKŁADNIKI
- 1 kg ryby pangi (może być dorsz lub sola)
- tarta bułka
- mąka (do panierki)
- 2-3 jaja
- sól
- pieprz
- 1 słoik małych ogórków konserwowych (mogą być z chilli)
- 2 średnie cebule
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO RYBY
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki wody
- keczup pikantny (ok. 500 g)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
- Rybę pokroić na małe kawałki
- Następnie posolić ją i obtoczyć w mące, jaju (jajo troszkę posolić i popieprzyć) oraz bułce
- Tak przygotowane kawałki usmażyć na oleju z dwóch stron
- Gdy kawałki ryby będą usmażone, układać je w misce warstwami
- Najpierw rybę, a na nią należy ułożyć warstwę pokrojonych ogórków i cebuli
- Później znowu poukładać warstwę ryby i znowu warstwę ogórków i cebuli (ryba - ogórki - cebula)
- Przygotować zalewę
- W garnku umieścić składniki potrzebne do zrobienia zalewy
- Całość zagotować, a następnie zalać przygotowaną rybę
- Gdy potrawa wystygnie odstawić do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZALEWY
- Składniki umieścić w garnku
- całość zagotować
WSKAZÓWKI
1. Jeśli ktoś nie przepada za octem, można go pominąć i nie dodawać do zalewy, ponieważ ocet jest już w keczupie i ogórkach konserwowych. Ryba będzie równie smaczna, ale mniej octowa.
2. Kilkudniowa ryba jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ dobrze przejdzie przyprawami i zalewą.