RYBA W ZALEWIE

SKŁADNIKI
  • 1 kg ryby pangi (może być dorsz lub sola)
  • tarta bułka
  • mąka (do panierki)
  • 2-3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoik małych ogórków konserwowych (mogą być z chilli)
  • 2 średnie cebule
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO RYBY
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki wody
  • keczup pikantny (ok. 500 g)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
  • Rybę pokroić na małe kawałki
  • Następnie posolić ją i obtoczyć w mące, jaju (jajo troszkę posolić i popieprzyć) oraz bułce
  • Tak przygotowane kawałki usmażyć na oleju z dwóch stron
  • Gdy kawałki ryby będą usmażone, układać je w misce warstwami
  • Najpierw rybę, a na nią należy ułożyć warstwę pokrojonych ogórków i cebuli
  • Później znowu poukładać warstwę ryby i znowu warstwę ogórków i cebuli (ryba - ogórki - cebula)
  • Przygotować zalewę
  • W garnku umieścić składniki potrzebne do zrobienia zalewy
  • Całość zagotować, a następnie zalać przygotowaną rybę
  • Gdy potrawa wystygnie odstawić do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZALEWY
  • Składniki umieścić w garnku
  • całość zagotować
WSKAZÓWKI

1. Jeśli ktoś nie przepada za octem, można go pominąć i nie dodawać do zalewy, ponieważ ocet jest już w keczupie i ogórkach konserwowych. Ryba będzie równie smaczna, ale mniej octowa.

2. Kilkudniowa ryba jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ dobrze przejdzie przyprawami i zalewą.