USZKA A'LA PĄCZKI

SKŁADNIKI
  • średniej wielkości grzyby (mogą być podgrzybki, prawdziwki, pieczarki)
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Grzyby pokroić w małą kostkę
  • Następnie usmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • Przygotować ciasto. Drożdże połączyć z letnim mlekiem i cukrem. Gotowy zaczyn przelać do mąki
  • Dodać jajo i masło
  • Zagnieść ciasto
  • Gdy będzie dobrze wyrobione, rozwałkować je. Następnie wykrawać w nim kółeczka
  • Na każdy wycięty kawałek położyć grzybowy farsz. Brzegi dokładnie skleić (kształt pierogów)
  • Smażyć w głębokim (rozgrzanym) oleju
  • Gotowe uszka mają być rumiane
  • Wyciągać na papierowy ręcznik
  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu