USZKA A'LA PĄCZKI
SKŁADNIKI
- średniej wielkości grzyby (mogą być podgrzybki, prawdziwki, pieczarki)
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- 10 g drożdży
- 250 g mąki
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grzyby pokroić w małą kostkę
- Następnie usmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- Przygotować ciasto. Drożdże połączyć z letnim mlekiem i cukrem. Gotowy zaczyn przelać do mąki
- Dodać jajo i masło
- Zagnieść ciasto
- Gdy będzie dobrze wyrobione, rozwałkować je. Następnie wykrawać w nim kółeczka
- Na każdy wycięty kawałek położyć grzybowy farsz. Brzegi dokładnie skleić (kształt pierogów)
- Smażyć w głębokim (rozgrzanym) oleju
- Gotowe uszka mają być rumiane
- Wyciągać na papierowy ręcznik
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu