SERNIK BEZGLUTENOWY Z MANGO

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 170 g ciastek bezglutenowych (tutaj przepis)
  • 20 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 4 jaja
  • 130 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki skrobi
  • 400 g puree z mango (obrane mango, zmiksować blenderem)
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka 18%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru (w przepisie trzcinowy)
  • 1 łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Ciastka zmielić w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Wymieszać.
  • Na spód tortownicy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać ciastka wymieszane z tłuszczem, wyrównać, docisnąć palcami.
  • Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
  • Jaja z cukrem ubić na puszystą masę.
  • Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę.
  • Składniki chwilę ubijać, następnie dodać puree z mango, skrobię oraz partiami ser. Miksować do czasu aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana.
  • Przelać do tortownicy ze spodem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 80 minut. Sprawdzić patyczkiem.
  • Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia.
  • Polać polewą. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Masło i mleko umieścić w rondelku.
  • Następnie dodać cukier oraz kakao.
  • Mieszać do czasu, aż składniki dobrze połączą się ze sobą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dolać trochę mleka.
  • Wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać.