SERNIK BEZGLUTENOWY Z MANGO
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 170 g ciastek bezglutenowych (tutaj przepis)
- 20 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 4 jaja
- 130 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżki skrobi
- 400 g puree z mango (obrane mango, zmiksować blenderem)
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka 18%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru (w przepisie trzcinowy)
- 1 łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
- Ciastka zmielić w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Wymieszać.
- Na spód tortownicy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać ciastka wymieszane z tłuszczem, wyrównać, docisnąć palcami.
- Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
- Jaja z cukrem ubić na puszystą masę.
- Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę.
- Składniki chwilę ubijać, następnie dodać puree z mango, skrobię oraz partiami ser. Miksować do czasu aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana.
- Przelać do tortownicy ze spodem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 80 minut. Sprawdzić patyczkiem.
- Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia.
- Polać polewą. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- Masło i mleko umieścić w rondelku.
- Następnie dodać cukier oraz kakao.
- Mieszać do czasu, aż składniki dobrze połączą się ze sobą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dolać trochę mleka.
- Wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać.