CHAŁKA DYNIOWA Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
DO PRZYGOTOWANIA PRZED PIECZENIEM
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej extra
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 1 łyżka miękkiego masła
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki kokosowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Całość dobrze połączyć ze sobą
- Dodać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut
- Mąkę przesiać do dużej miski
- Dodać cukier, puree z dyni, wyrośnięty zaczyn, jaja oraz rozpuszczone masło. Całość zagnieść
- Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia
- Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich jeszcze na trzy
- Używając jak najmniejszej ilości mąki uformować trzy wałki
- Z wałków zapleść warkocz, a końcówki zlepić
- Tak samo zrobić drugą chałkę
- Uformowane ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piekarnik nastawić na 170 stopni
- Chałki posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem
- Na wierzch posypać kruszonką
- Piec ok. 20 minut
- Chałki najlepiej położyć na niższej prowadnicy, ponieważ sporo urosną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
- Składniki umieścić w miseczce i zagnieść