Zrobić zaczyn. Do rondla wlać mleko i podgrzać je (ma być ciepłe, ale nie gorące!), dodać drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki z podanej ilości. Wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut
W innym garnuszku rozpuścić masło
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło oraz przygotowany zaczyn
Całość miksować ok. 10 minut mikserem (końcówki świderki)
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
Na blat wysypać troszkę mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek, używając jak najmniej mąki
Wałek pokroić na kawałki ok. 4 cm
Z każdego kawałka uformować bułkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Nastawić piekarnik na 190 stopni
W tym czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, rozpuścić łyżkę masła w rondlu i posmarować nim każdą bułkę