BUŁKI SZKOLNE

SKŁADNIKI
  • 310 ml mleka 2%
  • 16 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 480 g mąki chlebowej (w przepisie Szymanowska) 
  • 25 g rozpuszczonego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
DODATKOWO
  • 1 łyżka roztopionego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić zaczyn. Do rondla wlać mleko i podgrzać je (ma być ciepłe, ale nie gorące!), dodać drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki z podanej ilości. Wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut
  • W innym garnuszku rozpuścić masło
  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło oraz przygotowany zaczyn
  • Całość miksować ok. 10 minut mikserem (końcówki świderki)
  • Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • Na blat wysypać troszkę mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek, używając jak najmniej mąki
  • Wałek pokroić na kawałki ok. 4 cm
  • Z każdego kawałka uformować bułkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Nastawić piekarnik na 190 stopni
  • W tym czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, rozpuścić łyżkę masła w rondlu i posmarować nim każdą bułkę
  • Piec ok. 15 minut
  • Uchylić piekarnik i poczekać aż wystygną