CHLEBEK PITA
SKŁADNIKI (6 sztuk)
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru
- Następnie dodać do drożdży pozostałe składniki i całość zagnieść na gładkie ciasto
- Miskę przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, zrobić wałek i podzielić go na 6 równych części
- Każdy kawałek rozwałkować na niewielki placek (ok. 14 cm x 14 cm)
- Można na każdym placku odcisnąć okrąg takiej średnicy np. podstawkiem od filiżanki, wtedy placki będą równe
- Gotowe okręgi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Nastawić piekarnik na 250 stopni
- W tym czasie placki odpoczną i podrosną
- Piec przez 6-7 minut