BRIOSZKI

SKŁADNIKI (12 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania po wierzchu
  • 170 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W miseczce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru
  • Odstawić na 10 minut
  • Do większej miski przesiać 400 g mąki, dodać cukier, sól, 3 jajka i zaczyn drożdżowy
  • Całość mieszać mikserem (świderki)
  • Po chwili dodać masło oraz 100 g mąki
  • Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok. 10 minut)
  • Przykryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować kulki o wielkości mieszczącej się na dłoni
  • Ułożyć w środku trzy brioszki, a resztę w koło - jedna przy drugiej
  • Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  • Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu każdej brioszki
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut