SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka + 1 jajko do posmarowania po wierzchu
- 170 g miękkiego masła
BRIOSZKI
SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka + 1 jajko do posmarowania po wierzchu
- 170 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru
- Odstawić na 10 minut
- Do większej miski przesiać 400 g mąki, dodać cukier, sól, 3 jajka i zaczyn drożdżowy
- Całość mieszać mikserem (świderki)
- Po chwili dodać masło oraz 100 g mąki
- Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok. 10 minut)
- Przykryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
- Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować kulki o wielkości mieszczącej się na dłoni
- Ułożyć w środku trzy brioszki, a resztę w koło - jedna przy drugiej
- Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu każdej brioszki
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut