FOCACCIA Z KRYSZTAŁKAMI SOLI
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki pszennej typ 650
- 310 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wodę, drożdże, cukier i sól umieścić w misce. Wymieszać składniki mikserem (końcówki świderki), dodając partiami mąkę
- Gdy składniki dobrze będą połączone, odstawić miskę z ciastem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką
- Rozwałkować mniej więcej na wielkość blachy (36 cm x 25 cm). Blaszkę posmarować oliwą i oprószyć mąką
- Przełożyć ciasto do blachy i palcami porościągać do brzegów
- W przygotowanym cieście porobić palcem dołki w równych odstępach i posypać po wierzchu ciasta solą gruboziarnistą
- Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut)
- Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok. 15-20 minut