Rozkruszyć drożdże do dużej miski, dolać wodę i dosypać cukier oraz 5 łyżek mąki
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
500 g mąki przesiać do innej miski i dodać sól
Do wyrośniętego zaczynu dodawać partiami mąkę z solą i wyrabiać mikserem (świderki)
Gdy skończy się mąka, a ciasto nadal będzie bardzo klejące dodawać po łyżce mąkę (ok. 5-6 łyżek) do momentu, aż będzie można uformować chlebek wielkości foremki (ciasto nadal będzie lekkie, nie może być bardzo zbite i ciężkie)
Przygotowany chlebek przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
Przed włożeniem do piekarnika, chlebek naciąć wzdłuż ostrym nożem, żeby mogły uchodzić z niego gazy
Wstawić na 40-50 minut
Po upieczeniu wyłożyć pieczywo na papier i pozostawić do ostygnięcia