PIECZYWO TOSTOWE

SKŁADNIKI (1 bochenek)
  • 500 mąki pszennej + 5 łyżek mąki do zaczynu + ok. 5-6 łyżek mąki do podsypania i wyrobienia pieczywa
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 375 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • masło do posmarowania foremki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Rozkruszyć drożdże do dużej miski, dolać wodę i dosypać cukier oraz 5 łyżek mąki
  • Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
  • 500 g mąki przesiać do innej miski i dodać sól
  • Do wyrośniętego zaczynu dodawać partiami mąkę z solą i wyrabiać mikserem (świderki)
  • Gdy skończy się mąka, a ciasto nadal będzie bardzo klejące dodawać po łyżce mąkę (ok. 5-6 łyżek) do momentu, aż będzie można uformować chlebek wielkości foremki (ciasto nadal będzie lekkie, nie może być bardzo zbite i ciężkie)
  • Przygotowany chlebek przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
  • Przed włożeniem do piekarnika, chlebek naciąć wzdłuż ostrym nożem, żeby mogły uchodzić z niego gazy
  • Wstawić na 40-50 minut
  • Po upieczeniu wyłożyć pieczywo na papier i pozostawić do ostygnięcia