SERNIK Z MUSEM CYTRYNOWYM I KAWAŁKAMI BEZY

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 140 g herbatników
  • 50 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 600 g sera naturalnego z wiaderka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym
  • starta skórka z jednej, wyparzonej cytryny
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY MUS
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 120 ml soku wyciśniętego z cytryn i przecedzonego przez sitko
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru
SKŁADNIKI NA BEZĘ
  • 1/2 szklanki białek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Ciastka umieścić w malakserze i zmielić na "piasek", dodać rozpuszczony tłuszcz. Całość wymieszać
  • Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • Na papier wyłożyć ciasteczka wymieszane z tłuszczem, wyrównać, docisnąć palcami
  • Odstawić w chłodne miejsce do czasu przygotowania masy serowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
  • Składniki umieścić w dużej misce
  • Na najniższych obrotach miksera wymieszać produkty, tylko to ich połączenia. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, która podczas pieczenia urośnie, a później opadnie
  • Gotową masę serową przełożyć do formy z przygotowanym spodem
  • Piec w 160 stopniach przez ok. 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem i jeśli jest potrzeba jeszcze piec
  • Gotowy sernik wyjąć i odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUSU
  • Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać gorącą wodę, tylko tyle żeby przykryła żelatynę. Dokładnie wymieszać i przelać do kubka z sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić
  • W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem
  • Dodać sok z cytryny z żelatyną. Całość dobrze połączyć i wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika
  • Wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin
  • Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszyć kawałki bezy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okrąg od dna tortownicy.
  • W misce umieścić białka. Ubijać do momentu aż piana zacznie robić się sztywna
  • Partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Na końcu dodać ocet
  • Wymieszać i wyłożyć na papier z narysowanym okręgiem. Wyrównać na całej narysowanej powierzchni
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez ok. 90 minut
  • Zarumienioną bezę zostawić w piekarniku do wyschnięcia na kilka godzin lub całą noc