Ciastka umieścić w malakserze i zmielić na "piasek", dodać rozpuszczony tłuszcz. Całość wymieszać
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Na papier wyłożyć ciasteczka wymieszane z tłuszczem, wyrównać, docisnąć palcami
Odstawić w chłodne miejsce do czasu przygotowania masy serowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
Składniki umieścić w dużej misce
Na najniższych obrotach miksera wymieszać produkty, tylko to ich połączenia. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, która podczas pieczenia urośnie, a później opadnie
Gotową masę serową przełożyć do formy z przygotowanym spodem
Piec w 160 stopniach przez ok. 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem i jeśli jest potrzeba jeszcze piec
Gotowy sernik wyjąć i odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUSU
Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać gorącą wodę, tylko tyle żeby przykryła żelatynę. Dokładnie wymieszać i przelać do kubka z sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić
W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem
Dodać sok z cytryny z żelatyną. Całość dobrze połączyć i wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika
Wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin
Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszyć kawałki bezy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okrąg od dna tortownicy.
W misce umieścić białka. Ubijać do momentu aż piana zacznie robić się sztywna
Partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Na końcu dodać ocet
Wymieszać i wyłożyć na papier z narysowanym okręgiem. Wyrównać na całej narysowanej powierzchni
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez ok. 90 minut
Zarumienioną bezę zostawić w piekarniku do wyschnięcia na kilka godzin lub całą noc