WIELKANOCNY CHLEBEK
SKŁADNIKI (6 sztuk)
- 6 łyżek mleka;
- 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki melasy
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 170 g mąki żytniej
DODATKOWO
- 1 szklanka wody w naczyniu żaroodpornym
- mąka do podsypania, jeśli po połączeniu składników, ciasto nadal będzie się kleić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do małej miski wlać ciepłą wodę, mleko, oliwę, dodać drożdże, melasę i cukier
- Połączyć ze sobą składniki
- Do większej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek
- Dodać zaczyn z małej miski i zagnieść ciasto
- Obsypać mąką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
- Podzielić ciasto na sześć części
- Z każdej części uformować okrągły chlebek, obsypać mąką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piekarnik nastawić na 215 stopni, a w środku na dole, postawić naczynie z wodą
- W tym czasie zrobić na każdym chlebku nacięcia nożem w kształcie krzyża i odstawić chlebki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Gdy temperatura w piekarniku będzie odpowiednia, wstawić chlebki na ok. 18-20 minut