BAKALIOWY CHLEBEK Z PATELNI

SKŁADNIKI (1 chlebek)
  • 150 g białego sera
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 100 g migdałów
  • 60 g rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszenny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki margaryny do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Twaróg włożyć do miski
  • Ucierając mikserem, dodawać kolejno mleko, olej, jajko, sól, cukier waniliowy, biały cukier oraz aromaty
  • Zagotować w rondelku wodę
  • Wsypać migdały i odstawić na ok. 5-10 minut
  • Sparzone migdały obrać ze skórek i zmielić na dość drobno
  • Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały oraz skórkę pomarańczową
  • Całość zagnieść
  • Blat oprószyć mąką i przełożyć zagniecione ciasto
  • Rozwałkować okrągły placek średnicy patelni. W przepisie średnica 28 cm
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i przełożyć chlebek
  • Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
  • Po tym czasie obrócić chlebek na drugą stronę i smażyć jeszcze 15 minut