BAKALIOWY CHLEBEK Z PATELNI
SKŁADNIKI (1 chlebek)
- 150 g białego sera
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 100 g migdałów
- 60 g rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszenny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki margaryny do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Twaróg włożyć do miski
- Ucierając mikserem, dodawać kolejno mleko, olej, jajko, sól, cukier waniliowy, biały cukier oraz aromaty
- Zagotować w rondelku wodę
- Wsypać migdały i odstawić na ok. 5-10 minut
- Sparzone migdały obrać ze skórek i zmielić na dość drobno
- Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały oraz skórkę pomarańczową
- Całość zagnieść
- Blat oprószyć mąką i przełożyć zagniecione ciasto
- Rozwałkować okrągły placek średnicy patelni. W przepisie średnica 28 cm
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i przełożyć chlebek
- Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
- Po tym czasie obrócić chlebek na drugą stronę i smażyć jeszcze 15 minut