CHLEB ŻYTNI RAZOWY

SKŁADNIKI
  • 450 g wody (ok. 2 i 1/2 szklanki)
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 220 g mąki żytniej (w przepisie mąka żurkowa)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju + troszkę do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i łyżeczkę cukru
  • Połączyć dobrze składniki
  • Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól oraz olej. Wyrobić ciasto
  • Można wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki)
  • Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut
  • Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej olejem
  • Foremka o wymiarach około 37 x 12 x 7 cm
  • W przepisie użyto dwóch foremek: 14 x 14 cm oraz okrągłej o średnicy 17 cm
  • Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut
  • Po wyjęciu chleba pozostawić go w formie przez 10 minut
  • Później wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia