CHLEB ŻYTNI RAZOWY
SKŁADNIKI
- 450 g wody (ok. 2 i 1/2 szklanki)
- 450 g mąki pszennej razowej
- 220 g mąki żytniej (w przepisie mąka żurkowa)
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju + troszkę do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i łyżeczkę cukru
- Połączyć dobrze składniki
- Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól oraz olej. Wyrobić ciasto
- Można wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki)
- Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut
- Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej olejem
- Foremka o wymiarach około 37 x 12 x 7 cm
- W przepisie użyto dwóch foremek: 14 x 14 cm oraz okrągłej o średnicy 17 cm
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut
- Po wyjęciu chleba pozostawić go w formie przez 10 minut
- Później wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia