BAGIETKA PSZENNA
SKŁADNIKI (4 sztuki)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- żaroodporne naczynie z wodą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W rondlu podgrzać mleko z dodatkiem masła i cukru
- Gdy masło rozpuści się, przelać zawartość rondla do dużej miski
- Poczekać 10 minut
- Dolać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól i szklankę mąki - wymieszać
- Dodawać partiami kolejne porcje mąki, mieszając mikserem (końcówki świderki)
- Ciasto będzie miękkie i lepiące! Większą miskę posmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto
- Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką
- Podzielić ciasto na cztery części
- Delikatnie uformować bagietki o długości około 30-35 cm. (Przy formowaniu starać się używać jak najmniej mąki)
- Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
- Rozgrzać piekarnik do 250 stopni
- Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Piec pieczywo przez 8 minut
- Później zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 2-3 minuty