WIANUSZKI Z LEŚNEGO ZAKĄTKA
SKŁADNIKI (5 sztuk)
- 450 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka (180 ml)
- 120 g roztopionego masła
- 5 płaskich łyżek drobnego cukru do wypieków + 1 łyżeczka do zaczynu
- szczypta soli
- 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania wianków
- ziarna sezamu lub czarnuszki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mleka i łyżki mąki. Odstawić na 15 minut
- Do miski przesiać mąkę
- Dodać cukier, jajko, szczyptę soli, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn
- Zagnieść ciasto
- Jeżeli jest potrzeba można odrobinę podsypać mąką. (Ciasto musi odchodzić od rąk)
- Gotowe ciasto, odstawić na 20 minut
- Z przygotowanej kuli urywać kawałki (garść) ciasta i formować cienkie wałki o długości ok. 30 cm
- Na każdy wianek potrzebne są dwa wałki
- Należy zlepić je ze sobą z jednej strony i w powietrzu (najprościej) owijać na zmianę jeden wokół drugiego
- Splecione kawałki zlepić z drugą stroną
- Gotowe wianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Wianuszki pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
- Gdy podrosną, posmarować je roztrzepanym jajem i posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki
- Piec w piekarniku w 180 stopniach do czasu, aż wianki będą rumiane. (ok. 15 minut)
Przepis z małymi zmianami pochodzi ze strony dancia.bloog.pl