CHLEBEK KUBAŃSKI
SKŁADNIKI
- 230 g mąki pszennej + 270 g mąki pszennej na później
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka smalcu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wsypać do miski 230 g mąki pszennej, drożdże oraz wodę
- Wymieszać, przykryć i odstawić na noc (minimum 10 godzin)
- Po tym czasie dodać sól, smalec i pozostałą mąkę (najlepiej pozostałą część mąki dosypywać partiami)
- Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk
- Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
- Uformować chlebek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok.30-40 minut
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut