CHLEB WŁOSKI Z CZARNUSZKĄ
SKŁADNIKI
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżka czarnuszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wlać ciepłą wodę i olej, dodać sól, cukier oraz drożdże
- Wymieszać składniki do momentu aż drożdże będą płynne
- Dosypywać mąkę i mieszać całość łyżką
- Gdy ciasto nie będzie można już mieszać, przenieść całość na blat i wyrabiać rękami aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk
- Okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- Umieścić w środku uformowane na kulę ciasto, które należy lekko spłaszczyć od góry
- Odstawić na 20 minut
- Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem i posypać czarnuszką
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 220 stopni
- Sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już upieczony
- Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze chwilkę chleb w środku