CHLEB WŁOSKI Z CZARNUSZKĄ

SKŁADNIKI
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka czarnuszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski wlać ciepłą wodę i olej, dodać sól, cukier oraz drożdże
  • Wymieszać składniki do momentu aż drożdże będą płynne
  • Dosypywać mąkę i mieszać całość łyżką
  • Gdy ciasto nie będzie można już mieszać, przenieść całość na blat i wyrabiać rękami aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk
  • Okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
  • Umieścić w środku uformowane na kulę ciasto, które należy lekko spłaszczyć od góry
  • Odstawić na 20 minut
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem i posypać czarnuszką
  • Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 220 stopni
  • Sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już upieczony
  • Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze chwilkę chleb w środku