CHLEBEK TURECKI
SKŁADNIKI (2 chlebki)
- 1/2 kg + 2 łyżki mąki
- 14 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 50 g masła (2 łyżki)
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego z melasą
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżeczki kawy zbożowej
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 100 g rodzynek
- 1 roztrzepane jajo do posmarowania chlebków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszać drożdże z brązowym cukrem
- Dodać sól, zbożową i rozpuszczalną kawę oraz rodzynki
- W rondlu podgrzać mleko i rozpuścić w nim, cukier trzcinowy z melasą oraz masło
- Ciepłą (nie gorącą!) mieszankę przelać do miski z mąką i resztą składników
- Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 15 minut
- Po tym czasie uformować dwa chlebki, które należy przenieść na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Chlebki posmarować roztrzepanym jajem
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 45 stopni na 10 minut, później zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec do momentu upieczenia (ok. 20 min.)