BUŁECZKI MAŚLANE Z MAKIEM
SKŁADNIKI (ok. 17 sztuk)
- 300 g mąki + 2 łyżki (1 łyżka do rozczynu)
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- 1 łyżka maku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki
- Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- Do miski przesiać mąkę
- Dodać sól, jajko, miękkie masło oraz gotowy rozczyn
- Wszystko razem połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk
- Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut
- Gdy ciasto urośnie, rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wycinać w nim krążki
- Każdy krążek wziąć do ręki i brzegi zawinąć pod spód
- Tak przygotowane bułeczki będą okrągłe i gładkie
- Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i zostawić ok 10 minut, do momentu aż urosną
- Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajem i posypać makiem
- Piec w temp. 190 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru