BUŁECZKI MAŚLANE Z MAKIEM

SKŁADNIKI (ok. 17 sztuk)
  • 300 g mąki + 2 łyżki (1 łyżka do rozczynu)
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • 1 łyżka maku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki
  • Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Do miski przesiać mąkę
  • Dodać sól, jajko, miękkie masło oraz gotowy rozczyn
  • Wszystko razem połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk
  • Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut
  • Gdy ciasto urośnie, rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wycinać w nim krążki
  • Każdy krążek wziąć do ręki i brzegi zawinąć pod spód
  • Tak przygotowane bułeczki będą okrągłe i gładkie
  • Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i zostawić ok 10 minut, do momentu aż urosną
  • Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajem i posypać makiem
  • Piec w temp. 190 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru