Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, jajko, miękkie masło, resztę cukru oraz gotowy zaczyn
Wszystko razem połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut
Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta i formować małe podłużne bułeczki, które należy układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
Gdy bułeczki urosną, posmarować je rozmąconym jajem i ponacinać nożem po wierzchu
Można bułki również posypać np. cukrem trzcinowym
Piec w temp. 190 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru