SERNIK Z SOLONYM KAJMAKIEM
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 250 g ciastek pełnoziarnistych albo 200 g ciastek i 50 g słonych, prostokątnych krakersów
- 70-80 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 800 g twarogu z wiaderka o zawartości tłuszczu 24%; lub twarogu trzykrotnie zmielonego
- 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 5 jaj
- 1/2 lub 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (3/4 szklanki - sernik jest dosyć słodki)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAJMAKOWĄ
- 200 g masy kajmakowej
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
- Ciastka zmielić w malakserze, dodać masło, dokładnie wymieszać
- Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całe dno wyłożyć przygotowanymi ciastkami z masłem, można też troszkę boki
- Odstawić w chłodne miejsce, do momentu przygotowania masy serowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Na najniższych obrotach miksera, wymieszać wszystkie składniki, tylko do momentu ich połączenia się. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Sernik urośnie i opadnie
- Przelać masę do formy
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 80 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony
- Wyjąć i wystudzić
- Odstawić na kilka godzin do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY KAJMAKOWEJ
- masę kajmakową umieścić w rondelku
- dodać 1/2 łyżeczki soli
- całość mieszać i podgrzewać do momentu, aż masa będzie gładka
- wierzch sernika wyłożyć masą
- wyrównać i udekorować orzeszkami ziemnymi
Inspiracja ze strony mojewypieki.com