CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI (2 chałki)
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHAŁKI
- Drożdże utrzeć z łyżką cukru
- Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki
- Zostawić do wyrośnięcia
- Do miski przesiać mąkę
- Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki
- Dodać również 2 jajka, cukier, rozpuszczone masło i wodę
- Wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i miski
- Podzielić ciasto na pół i zostawić do wyrośnięcia
- Ciasta muszą podwoić swoją objętość
- Każdy kawałek wyrośniętego ciasta podzielić na trzy równe części
- Z tych trzech części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, a końce połączyć i podwinąć pod spód
- Przełożyć chałkę na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i położyć kruszonkę
- Piec około 20 minut w temperaturze 170º C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
- zagniatać palcami do momentu uzyskania zwartej masy