BUŁKA Z MASŁEM

SKŁADNIKI (13 bułek)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 50 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę wymieszać z solą, a osobno w misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami, cukrem, jajkiem i masłem
  • Gdy składniki będą dobrze połączone, dodać mąkę wymieszaną z solą i całość wyrabiać do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a konsystencja przypominać będzie plastelinę
  • Formować bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym
  • Każdą bułkę naciąć nożem na środku i posmarować białkiem po wierzchu
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 40 stopni przez 10 minut, a później zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut