LNIANE KAJZERKI
SKŁADNIKI (ok. 20 bułek)
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/2 l ciepłej wody
- 1 płaska łyżka cukru
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 40 g otrąb pszennych
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem
- W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami
- Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg)
- Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk
- Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką
- Każdą bułkę ponacinać na środku nożem
- Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane
WSKAZÓWKA
Bułki ułożyć na blasze w większych odstępach, żeby się nie posklejały podczas pieczenia!