LNIANE KAJZERKI

SKŁADNIKI (ok. 20 bułek)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 l ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 40 g otrąb pszennych
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem
  • W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami
  • Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg)
  • Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk
  • Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką
  • Każdą bułkę ponacinać na środku nożem
  • Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane
WSKAZÓWKA

Bułki ułożyć na blasze w większych odstępach, żeby się nie posklejały podczas pieczenia!