BUŁKI PSZENNE

SKŁADNIKI (8 bułek)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę przesiać do miski
  • Dodać letnią wodę, drożdże, jajko, sól, cukier i masło
  • Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie (w razie potrzeby dosypać mąki)
  • Przełożyć do naczynia lekko posypanego mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto urośnie formować okrągłe bułeczki i układać je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Bułki należy jeszcze zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut
  • Przed pieczeniem ponacinać bułki nożem
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułki w takiej temperaturze przez 15 minut, a później jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni. (czas pieczenia ok. 20 minut do zarumienienia)