WIELOZIARNISTE BUŁKI DOMOWE
SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżki cukru
- 400 ml ciepłej wody
- 40 g drożdży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zrobić rozczyn. W 400 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem
- Osobno wymieszać ze sobą suche składniki
- Zaczyn i suche (wymieszane) składniki połączyć ze sobą
- Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki
- Ulepić bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Poczekać ok. 15 minut aż trochę wyrosną
- Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni do czasu kiedy będą rumiane (ok. 30 minut)
- Sprawdzać, co jakiś czas patyczkiem, czy w środku są już upieczone