CHLEB Z ZIARNAMI
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 szklanka otrąb żytnich
- 100 g łuskanego słonecznika
- 1 łyżka łuskanej dyni
- 70 g drożdży (kostka)
- 1 łyżka cukru
- 1 litr wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W 1 litrze wody rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru
- Osobno suche składniki wymieszać ze sobą
- Gdy jedne i drugie składniki będą wymieszane należy połączyć je ze sobą
- Poczekać ok. 15 minut aż trochę wyrośnie i włożyć ciasto do foremek. (mogą być dwa korytka mniejsze lub jedno długie)
- Piec godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu