CHLEB Z ZIARNAMI

SKŁADNIKI
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka otrąb żytnich
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka łuskanej dyni
  • 70 g drożdży (kostka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 litr wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W 1 litrze wody rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru
  • Osobno suche składniki wymieszać ze sobą
  • Gdy jedne i drugie składniki będą wymieszane należy połączyć je ze sobą
  • Poczekać ok. 15 minut aż trochę wyrośnie i włożyć ciasto do foremek. (mogą być dwa korytka mniejsze lub jedno długie)
  • Piec godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu