SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 4 duże jaja
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 g puree z dyni
- 2 łyżki skrobi
- 1 budyń o smaku waniliowym (proszek)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 300 g ciastek czekoladowych typu markizy
- 70 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka śmietanki 30%
- ok. 5 sztuk ciastek czekoladowych typu markizy, pokruszonych, do posypania na wierzch
SERNIK DYNIOWY
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 4 duże jaja
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 g puree z dyni
- 2 łyżki skrobi
- 1 budyń o smaku waniliowym (proszek)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 300 g ciastek czekoladowych typu markizy
- 70 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka śmietanki 30%
- ok. 5 sztuk ciastek czekoladowych typu markizy, pokruszonych, do posypania na wierzch
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciastka umieścić w malakserze, zmielić na piasek, dodać rozpuszczone masło, następnie wymieszać
- Okrągłą niewielką foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem
- Na spód wyłożyć równomiernie zmielone ciastka z masłem
- Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej
- Wszystkie produkty na sernik umieścić w dużej misce, następnie wymieszać tylko do połączenia się składników
- Wyłożyć do foremki wyłożonej ciastkami
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut.
- Jeśli jest upieczony, zostawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- W rondelku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, dolać śmietankę. Mieszać do momentu połączenia się składników
- Gotową polewę wylać na wierzch ciasta
- Posypać ciasteczkami pokrojonymi na małe kawałeczki