SERNIK NISKOKALORYCZNY BIAŁKOWY

SKŁADNIKI NA SERNIK (8 porcji)
  • 400 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
  • 3 jaja; 3 białka
  • 2-3 łyżki erytrytolu (cukier 0 kcal)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 60 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • W misce umieścić jaja, słodzik, ser oraz ekstrakt waniliowy. Produkty wymieszać.
  • Dodać mąkę. Ponownie miksować (na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników, żeby nie napowietrzać masy serowej. Zbyt długie miksowanie powoduje, że sernik urośnie podczas pieczenia, a później opadnie i popęka na górze).
  • Masę serową przelać do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut.
  • Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE POLEWY
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • Tak przygotowaną polewą udekorować przygotowane ciasto.

Porcja ciasta z polewą ma ok. 120 kcal

Porcja bez polewy ma ok. 80 kcal