SERNIK NISKOKALORYCZNY BIAŁKOWY
SKŁADNIKI NA SERNIK (8 porcji)
- 400 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
- 3 jaja; 3 białka
- 2-3 łyżki erytrytolu (cukier 0 kcal)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 60 g czekolady deserowej
- 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- W misce umieścić jaja, słodzik, ser oraz ekstrakt waniliowy. Produkty wymieszać.
- Dodać mąkę. Ponownie miksować (na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników, żeby nie napowietrzać masy serowej. Zbyt długie miksowanie powoduje, że sernik urośnie podczas pieczenia, a później opadnie i popęka na górze).
- Masę serową przelać do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut.
- Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE POLEWY
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną polewą udekorować przygotowane ciasto.
Porcja ciasta z polewą ma ok. 120 kcal
Porcja bez polewy ma ok. 80 kcal