WANILIOWA PIANKA

SKŁADNIKI
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 opakowanie cukru waniliowego zmielonego na puder
  • 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/3 szklanki letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W rondlu umieścić serek, śmietankę, cukier puder, zmielony cukier waniliowy na puder oraz ziarenka wanilii
  • Składniki podgrzać na ogniu
  • Całość dokładnie wymieszać
  • Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę
  • Żeby nie było grudek, masę wymieszać za pomocą blendera
  • Następnie przelać ją do płaskiego naczynia i odstawić do czasu aż stężeje
  • Gotową piankę pokroić na małe kawałki
  • Można zrobić czekoladową polewę i posmarować pędzelkiem każdy kawałek pianki