WANILIOWA PIANKA
SKŁADNIKI
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
- 1 opakowanie cukru waniliowego zmielonego na puder
- 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/3 szklanki letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W rondlu umieścić serek, śmietankę, cukier puder, zmielony cukier waniliowy na puder oraz ziarenka wanilii
- Składniki podgrzać na ogniu
- Całość dokładnie wymieszać
- Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę
- Żeby nie było grudek, masę wymieszać za pomocą blendera
- Następnie przelać ją do płaskiego naczynia i odstawić do czasu aż stężeje
- Gotową piankę pokroić na małe kawałki
- Można zrobić czekoladową polewę i posmarować pędzelkiem każdy kawałek pianki