LODY Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

SKŁADNIKI (1,4 litra)
  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 330 ml śmietany 30%
  • 130 g cukru pudru
  • 350 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko
  • Dokładnie całość wymieszać mikserem i odstawić do lodówki
  • Następnie owoce zmiksować blenderem, a śmietanę ubić, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy
  • Do ubitej śmietany dodać składniki znajdujące się w lodówce oraz zmiksowane borówki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, przelać do czystego pojemnika np. po innych lodach, przykryć pokrywką i odstawić do zamrażarki
  • Co godzinę wyciągnąć pojemnik z lodami i wymieszać łyżką
  • Czynność powtórzyć kilka razy