SKŁADNIKI NA BEZĘ (10 sztuk)
- 4 białka; 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu; szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 opakowania sera mascarpone
- 2 łyżki kawy capuccino
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- świeże maliny
BEZY Z KREMEM CAPUCCINO I MALNIĄ
SKŁADNIKI NA BEZĘ (10 sztuk)
- 4 białka; 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu; szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 opakowania sera mascarpone
- 2 łyżki kawy capuccino
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- świeże maliny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
- Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić z solą, cukrem pudrem, skrobią i octem na sztywną masę
- Blachę wyłożyć papierem pergaminowym
- Nakładać na papier masę bezową robiąc okręgi o średnicy ok. 8-10 cm. (Na każdą bezę porcja z 2 łyżek stołowych)
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut
- Po tym czasie piekarnik wyłączyć i poczekać aż temperatura spadnie
- Trzymać bezy w piekarniku aż wystygną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śmietanę ubić, następnie dodać serek i cukier puder
- Całość dobrze wymieszać
- Dodać kawę capuccino i rozpuszczalną oraz ekstrakt z wanilii
- Jeszcze raz dobrze całość wymieszać
- Gotową masę nakładać na bezy za pomocą rękawa cukierniczego
- Udekorować maliną